5 kokteiļi treniņa papildināšanai

Piedāvājam 5 receptes brīnišķīgiem un veselīgiem kokteiļiem, kuri sniedz enerģiju mūsu ikdienas aktivitātēm, nodrošina muskuļu atjaunošanos un augšanu pēc treniņa.

Pirms treniņiem

– Ir ļoti pareizi pirms treniņiem uzturā lietot vienkāršos un saliktos ogļhidrātus, apgalvo Orkla Health vadošā uztura speciāliste Helēna Domingeza

Vienkāršie ogļhidrāti nodrošina tūlītēju enerģiju, kas ir ļoti nepieciešma treniņu uzsākšanai, kamēr saliktie ogļhidrāti sadalās pakāpeniski un līdz ar to glikoze asinīs nonāk pakāpeniski – tas palīdz uzturēt stabilu glikozes līmeni un ilgstošu enerģijas patēriņu. Ja uzturā izmantojat saldētas ogas un augļus, iegūsiet gan fruktozi, gan šķiedrvielas. Varat pievienot arī citas sastāvdaļas; veselīgi ogļhidrātu avoti var būt augļu sulas un medus. Tie nodrošinās ātru enerģijas lādiņu.

– Bet svarīgi ir ievērot mērenību un pirms treniņa nepārēsties, jo tas var izraisīt smaguma sajūtu vēderā vai pat sāpes

Salikto ogļhidrātu piemērs, ko var izmantot kokteiļa pagatavošanai, ir sasmalcinātas auzu pārslas. Lai sasmalcinātu pārslas smalkos gabaliņos, tās rūpīgi jāsamaļ.

Bumbieru smūtijs

  • ½ bumbieris
  • 1 banāns, vēlams saldēts
  • 4 ēdamkarotes auzu pārslas
  • 1 tējkarote Möller’s zivju eļļas ar dabīgu garšu
  • 1 glāze ābolu sulas
    shutterstock_137915831

 

Kofeīna kokteilis

  • 1 banāns, vēlams saldēts
  • 1 ēdamkarote šķīstošās kafijas
  • 4 ēdamkarotes auzu pārslas
  • 1 ēdamkarote citrona sulas
  • 1 tējkarote Möller’s zivju eļļas ar dabīgu garšu
  • 200 ml kokosriekstu piena

 

Sablenderējiet visu kopā. Varat pievienot papildus ūdeni līdz šķidras zupas konsistencei. Tādejādi uzņemsiet vairāk šķidruma.

– Dzeriet kokteili apmēram 30 minūtes pirms treniņa, iesaka Helēna. Ja kokteilis ir šķidrs, to var dzert arī treniņa laikā, ja tas garšo un ir apnikuši sporta dzērieni.

Pēc treniņa

– Ogļhidrāti un proteīni ir svarīgi optimālai organisma atjaunošanai pēc treniņa, vēlams attiecībās 2 : 1, skaidro uztura speciāliste.

Ogļhidrātus varam uzņemt ar ogām un augļiem, medu un sīrupiem, kā arī no cieti saturošiem dārzeņiem (piemēram, burkāniem).

– Samaltas linsēklas ir bagātīgs olbaltumvielu avots. Tās papildus satur veselīgos taukus (polinepiesātinātās taukskābes) un daudz šķiedrvielu. Biezpiens arī ir bagāts ar olbaltumvielām. Ja vēlaties kokteili ar pikantāku garšu varat izmantot zirņus un brūnās pupiņas, kuri bagātas ar ogļhidrātiem un olbaltumvielām, iesaka Helēna Domingeza.

Zaļais avots

  • ½ avakado
  • 1 bumbieris
  • ½ banāns, vēlams saldēts
  • 10 mandeles
  • 1 ēdamkarote linsēklas
  • 2 ēdamkarotes biezpiena ar zemu tauku saturu
  • 1 tējkarote Möller’s zivju eļļas ar dabīgu garšu
  • 1 glāze ābolu sulas

shutterstock_290927549

Mango bauda

  • 1 mango
  • 1 burkāns
  • 2 ēdamkarotes linsēklas
  • 10 lazdu rieksti
  • 100g biezpiena ar zemeņu piedevu
  • 1 tējkarote citrona sulas
  • 1 tējkarote Möller’s zivju eļļas ar dabīgu garšu
  • ½ glāze ūdens

 

Proteīnu sprādzien

  • 8 gabaliņi kolrābja
  • 12 mellenes
  • 1 jēla ola
  • 1 ēdamkarote biezpiena ar zemu tauku saturu
  • 1 ēdamkarote medus
  • 1 glāze ūdens
  • 1 tējkarote citrona sulas
  • 1 tējkarote Möller’s zivju eļļas ar dabīgu garšu

 

Vēl kāds labs padoms! Kad banāni sāk kļūt brūni, jūs varat tos nomizot, sagriezt gabaliņos un sasaldēt, nevis izsviest ārā. Pēc tam tos blenderējot, tie iegūs mīksta ledus garšu un konsistenci!



Orkla Health
Autortiesības aizsargātas/ Mollers 2016 ©