19. gadsimtā vidū farmaceits Peters Möllers novēroja, ka Norvēģijas rietumu piekrastes iedzīvotāji, kas regulāri uzturā lieto mencu aknu eļļu, slimo reti. Viņš centās uzlabot šī veselīgā šķidruma garšu un tīrību. Lai iegūtu eļļu no svaigām mencu aknām, Peters Möllers izstrādāja tvaika metodi. Izmantojot šīs metodes priekšrocības, 1854. gadā Norvēģijas arktiskajā piekrastē Lofotu salās pie tīrajiem jūras ūdeņiem ar augstas kvalitātes izejvielām tika dibināta Peter Möller kompānija.
Sākumā uzskatīja, ka Möller’s mencu aknu eļļas labvēlīgā ietekme uz veselību ir saistīta tikai ar A un D vitamīniem, kas tajā atrodas. Peters Möllers ticēja, ka zivju eļļa ir nozīmīga cilvēku veselībai arī taukskābju un citu gan zināmu, gan vēl nezināmu tās sastāvdaļu dēļ. Viņš veltīja ļoti daudz laika, lai uzzinātu vairāk par šīm zivju eļļas īpašībām. Šo centību un apņēmību skaidro ar Möllera vīziju uzlabot cilvēku veselību ar augstākās kvalitātes omega- 3 produktiem.

Tiekšanās uz izcilību

Kopš Möller’s dibināšanas visu laiku tiek uzlabotas pārstrādes un ražošanas metodes, lai iegūtu mencu aknu eļļu ar izcilu kvalitāti, tīrību un garšu. Uzņēmums ir arī paplašinājis savu sākotnējo zivju eļļu piedāvājumu klāstu un ražo virkni citu kvalitatīvu omega- 3 produktu.

Izcila kvalitāte

Šodien Möller’s ražo augstas kvalitātes produktus, kas pārsniedz valsts un starptautiski noteiktos standartus un nozares kritērijus. Tas tiek panākts ar precizitāti, vairākkārtēju attīrīšanu un stingru kvalitātes kontroli visos ražošanas posmos.

Gads
  • 1793

    gada 26. aprīlī Roros pilsētā Norvēģijā piedzima Peters Möllers.

  • 1819

    Peters Möllers devās uz Kristiāniju (Oslo) un studēja farmāciju pie Svanes ķīmiķa profesora Frantza Peckela. Jau pēc gada nolika eksāmenu farmācijā.

  • 1822

    Ieguva farmaceita grādu un augstākās pakāpes diplomu ar īpašu profesora atzinību.

  • 1842

    Kopā ar profesoru A. Holstu un Chr. Boecku Peters Möllers piedalījās komisijā, kura izstrādāja pirmo Norvēģijas farmakopeju.

  • 1853

    Peters paziņoja par savu jauno mencu aknu eļļas ieguves metodi. Viņš aprīkoja mencu aknu eļļas rūpnīcas Lofotu salās, Alesundā un Kristiansundā ar jaunu aprīkojumu.

  • 1869

    Peters Möllers mirst. Tai laikā viņa dibinātajās rūpnīcās strādāja jau 70 tvaika mašīnas mencu aknu eļļas pārstrādei, kas izmantoja viņa izstrādāto tvaika utilizācijas metodi. Katru gadu tika saražotas 5000 mucas ar mencu aknu eļļu. Möller's uzņēmums turpināja pilnveidot kvalitātes kontroli.

  • 1870

    Pēc Petera Möllera nāves viņa audžudēls Severins Heijerdals pārņēma uzņēmuma vadību. Viņš turpināja tēva iesākto darbu, uzlabojot produktu kvalitāti, vienlaicīgi cenšoties saglabāt visas labās eļļas īpašības neizmainītā veidā. Šajā laikā Möller's sāka produkcijas pārdošanu ASV.

  • 1881

    Frants Peckels Möllers pārņēma vadošo lomu Möller’s uzņēmumā. Viņš uzskatīja par savu pienākumu turpināt darbu pie mencu aknu eļļas kvalitātes uzlabošanas. Ražošanā apvienojot kvalitāti un jaunākos zinātniskos pētījumus, ar lielisku komersanta izjūtu apveltītais Frants Peckels panāca, ka Möller's mencu aknu eļļa kļuva par pārdotāko produktu pasaules tirgū.

  • 1914

    Pirmā pasaules kara laikā Möller's mencu aknu eļļu izslēdza no eksporta tirgus. Tomēr pārdošanas apjomi vietējā tirgū bija ļoti labi.

  • 1924

    Bergenā tika dibināts meitas uzņēmums Møystad Möller & Co un Medicīnas mencu aknu eļļas eksportētāju asociācija.

  • 1925

    Ražošanā tika ieviestas oriģinālās zaļās pudeles. Medicīnā izmantotās mencu aknu eļļas eksports bija gandrīz nemainīgs, bet kopējais Norvēģijas mencu aknu eļļas eksporta apjoms palielinājās.

  • 1938

    Norvēģijā Oslo uzbūvēja rūpnīcu, kur tā atrodas arī šodien. Lai veiktu zinātnisko darbību, šeit izveidoja arī Möller's farmaceitisko laboratoriju. Uzsāka jaunu mehānisko rafinēšanu un iepildīšanu, veterinārās mencu aknu eļļas ražošanu un palielināja jau zināmās mencu aknu eļļas ražošanu.

  • 1940

    Sākās 2. pasaules karš. Līdz ar to eksports dramatiski samazinājās, bet mencu aknu eļļas nozīme uzturā tika īpaši novērtēta. Pārdošanas apjomi vietējā tirgū stipri pieauga.

  • 1945

    Pēc kara mencu aknu eļļa saglabāja savu nozīmi kā īpaši svarīgs uztura bagātinātājs. Tā kļuva par "avārijas produktu” pēckara posta vietās. Citu valstu (ASV, Anglijas un Islandes) konkurence mencu aknu eļļu tirgū palielinājās un Norvēģija vairs nebija dominējošā.

  • 1983

    Uzsāka Möller’s mencu aknu eļļas kapsulu ražošanu. Sākās darbs pie dažādu garšu eļļas ražošanas.

  • 2005

    Peter Möller kompānija apvienojās ar Collett Pharma. Jauno kompāniju sauca MöllerCollett.

  • 2007

    Apvienojās MöllerCollet un Dansk Droge. Jauno kompāniju sauc Axellus.

  • 2017

    2010; 2013; 2015; 2017 Möller′s zivju eļļu apbalvoja Starptautiskā garšas un kvalitātes institūtā (ITQI – International Taste and Quality Institute) par lielisko garšu. Šis apbalvojums ir mūsu produktu izcilās garšas un augstās kvalitātes apliecinājums.

Lasīt vairāk
Orkla Health
Autortiesības aizsargātas/ Mollers 2016 ©